0

Luiaard engels

de buitenlanders jagen de regenwoudbewoners hardloop weg, waardoor die hun land en voedselbronnen kwijtraken. Plantensoorten verdwijnen voordat ze ontdekt zijn. Hun schoonheid, lekkere smaak of zelfs geneeskracht zullen we nooit kennen. Vruchtbare grond wordt droge woestijn, waar niets meer groeit. En er zijn nog veel meer erge gevolgen te noemen. Bescherming, langzaam beginnen mensen te begrijpen dat we dom bezig zijn. Nog niet alle mensen hebben het door, maar het worden er gelukkig steeds meer. Steeds meer landen maken van hun (regen-)wouden natuurreservaten. Zo beschermen ze de bomen, planten, dieren en mensen die er leven. over de hele wereld verbieden landen de handel in bedreigde dieren en planten. En ze controleren ook steeds strenger op illegale handel.

luiaard engels

Nu - nieuws en Informatie

En wat we niet doen, is de peerfiguur schade herstellen die we aanrichten. En dat terwijl de gevolgen rampzalig zijn: de leefgebieden van mensen, dieren, planten en bomen verdwijnen. Het duurt honderden jaren voor die zijn hersteld. Als ze al herstellen. Onder het kopje Tropische regenwouden zijn onmisbaar lees je hoe houtkap het broeikaseffect verergert en er steeds minder zuurstof in de lucht komt. met de bomen verdwijnen de wortels die de bodem bij elkaar houden. De regen spoelt de vruchtbare bodem weg. Het land blijft onvruchtbaar achter en de rivieren raken vol modder. de mijnbouw brengt schadelijke stoffen in het milieu. Zoals kwik, dat de tropische rivieren vervuilt. Eerst gaan de rivierplanten en -dieren eraan. Komt de rivier eenmaal in de oceaan, dan wordt die ook vergiftigd. door het stropen van dieren dreigen steeds meer soorten uit te sterven.

luiaard engels

van rubber en elastiek, maar je hebt ook latexmatrassen. Verder worden veel medicijnen gemaakt van regenwoudplanten. Goud, zilver, kwik, ijzererts en koper kun je soms in de regenwoudbodem vinden. En we maken kaarsen, zeep en make-up van palmolie. Het tropische regenwoud kan wel tegen een stootje. Eigenlijk heeft het maar én vijand. Dat is wel een heel gevaarlijke: de mens! Mensen kappen bomen, leggen wegen aan, richten bananenplantages in, vangen dieren en halen goud en ijzer uit de grond.

Pokies Slot, engels, nederlands

The Croods - wikipedia

Ananas, bananen, sinaasappelen, citroenen en nog veel meer soorten fruit. Kruiden komen er ook vandaan: peper, kaneel en kerrie. Het komt allemaal uit het regenwoud. Tropisch hout is hartstikke populair in het westen. Het is hard en sterk en het rot griekse niet. Het beschadigt niet snel en gaat lang mee. Daarom heet het ook hardhout. Mahonie en teak zijn twee soorten hardhout. Teak gebruiken ze vaak voor tuinstoelen en mahonie voor kozijnen. En wat dacht je van rubber? In het regenwoud groeit de rubberboom. Het sap van die dikke boom heet latex.

Zodat de vreemdelingen rustig hout konden kappen, goud konden delven en plantages konden aanleggen. Dit gebeurt nog steeds! Producten, we bouwen hele huizen van regenwoud-hout. Kozijnen, deuren, (tuin)meubels en papier. Soms zelfs wc-papier en zakdoekjes die je gewoon weggooit! Natuurlijk drink je wel eens thee. En sommige mensen willen willen het ook met een beetje suiker. En als het kan met een stukje chocolade erbij natuurlijk. Wist je dat gén van de drie uit Europa komt? Je zult verbaasd zijn als je hoort hoeveel er uit de regenwouden komt. Geen vreemde dingen, maar gewoon spullen die jij iedere dag gebruikt: thee en suiker, rijst en maïs, koffie, cacao en noten.

luiaard engels

Het oude gebied verandert langzaam weer in regenwoud. Deze zwerflandbouw beschadigt het regenwoud daarom niet voor altijd. Zolang het niet te veel gebeurt, tenminste. Mensen kunnen van het regenwoud leven zonder het te vernielen. Veel regenwoudbewoners zijn doodgegaan toen ze kennis maakten met Europeanen. Die kwamen een paar eeuwen geleden naar zuid-Amerika, zuidoost-azië en Afrika. De europeanen brachten ziekten mee die de oerwoudbewoners niet kenden. Maar erger nog, waar ze niet tegen konden. Ze gingen bijvoorbeeld dood aan een simpel griepje, de mazelen of verkoudheid. En natuurlijk zijn er heel wat stammen weggejaagd of vermoord.

Lijst van Nederlandse suffixen

Ze weten welke vruchten giftig zijn en welke lekker. Ze weten welke planten je kunnen genezen en welke dieren ze op welke manier moeten vangen. Van de recepten spullen in het woud bouwen ze huizen en maken ze gereedschap. Ze weten precies hoe je je in het oerwoud moet gedragen om te overleven. En ze doen dat zonder het regenwoud te beschadigen. Sommige regenwoudbewoners doen aan zwerflandbouw. Ze hakken op een klein stuk grond de bomen. Dan branden ze het gebied. De voedingsstoffen in de verbrande planten zijn mest voor de bodem. Daarna planten de mensen gewassen als rijst en maïs. Als na een aantal jaren de grond minder vruchtbaar wordt, verhuizen. Een stuk verderop beginnen ze opnieuw. luiaard engels

Alle waterdruppels samen worden wolken. Daar valt weer regen uit en de waterkringloop begint weer op nieuw. Door de lekkere tempratuur en al die korting regen groeit bijna alles goed in het regenwoud. Nergens vind je zoveel soorten dieren en planten als daar! Alleen al in zuid-Amerika woont de helft van alle dieren en planten op aarde. En er worden nog steeds planten en dieren ondekt in het oerwoud. Planten die gebruikt kunnen worden als medicijn. Of planten en vruchten die we nog niet kennen. Bewoners, al duizenden jaren wonen er mensen in de tropische regenwouden. In zuid-Amerika zijn dat indianen, in Afrika pygmeeën en in zuidoost-azië papoeas bijvoorbeeld. Deze mensen weten alles over het oerwoud.

Het Tropisch Regenwoud

De zon staat er recht boven. Zonnestralen zijn nergens zo heet als op de evenaar. Het is er dus altijd warm. Meestal minstens 27 oc en nooit onder de. Maar regenen doet het er wel. Het heet niet voor niks het regenwoud. Bijna iedere dag valt er wel regen. De bomen en planten nemen veel regenwater. Wat trainschema overblijft, verdampt weer. De warme waterdamp stijgt op, koelt weer af en verandert in waterdruppels.

luiaard engels

Er zijn zelfs planten die op de bomen groeien. Het dieet is een lawaai van jewelste: je hoort er de vogels fluiten en andere dieren en gezoem van insecten. Waar ligt het regenwoud? Voor het gemak hebben we over de aarde een denkbeeldige lijn getrokken: de evenaar. Tropische regenwouden vind je in alle werelddelen die vlak bij de evenaar liggen. Het is er altijd warm en vochtig. Het grootste regenwoud ligt in zuid-Amerika. Er loopt ook een grote rivier doorheen: de Amazone. Maar ook van dit woud zijn hele stukken verwoest. Donkergroen regenwoud 2003 lichtgroen daar was vroeger ook nog regenwoud. Het Klimaat en leven, de tropische regenwouden liggen vlak bij de evenaar.

Klachten over kijk- en luisterexamen

Wat is een regenwoud? Een tropisch regenwoud is een heel bijzonder bos. Nergens op aarde leven er zoveel dieren als daar. Al miljoenen jaren leven er lawaaierige, kleurrijke wouden mensen samen met planten en dieren. Maar tegenwoordig wordt elke seconde een stuk regenwoud, zo groot als een voetbalveld, verwoest. Allerlei daar voorkomende dieren en planten verdwijnen daardoor. Misschien sterven ze buik wel uit. Een tropisch regenwoud bestaat vooral uit bomen. Vanuit de lucht lijken de boomtoppen op een heeeeeeeel groot, groen tapijt, dat duizenden kilometers land bedekt. In een regenwoud is het erg warm en vochtig zon 30 graden! Behalve bomen groeien er overal planten in allerlei soorten en maten.

Luiaard engels
Rated 4/5 based on 481 reviews
SHARE

luiaard engels Otahas, Mon, May, 14, 2018

Een tropisch regenwoud is een heel bijzonder bos. Nergens op aarde leven er zoveel dieren als daar. Al miljoenen jaren leven er lawaaierige.

luiaard engels Oginyj, Mon, May, 14, 2018

Het Landelijk aktie komitee scholieren (laks) heeft veel klachten gekregen over het kijk- en luisterexamen Engels. In de toets voor 6 vwo en 5 havo zaten soms. Tips en wetenswaardigheden Gebruik het zoekveld wanneer je iets niet kunt vinden. Wat is een regenwoud?

luiaard engels Sanuc, Mon, May, 14, 2018

Gen 1: 11   "En God het gesê: laat die aarde voortbring grasspruitjies, plante wat saad gee en bome wat, volgens hulle soorte, vrugte dra, waarin hulle saad is, op die aarde. En dit was."  Let wel, elkeen volgens hulle soorte wat beteken dat hulle nie vermeng nie. In Gen 1: 21 en Gen 1: 25 het God duidelik dieselfde met die voëls, seediere en landdiere gemaak.

luiaard engels Inyrif, Mon, May, 14, 2018

Lees reeks by, volksregering, natuurlik    doelmatig, beskrywing  van  die  enigste regverdige  politieke  bedeling vir  enige  volk,  hetsy klein  in  getalle  of  groot. Dirk  Denker, aanvullende  bybelverwysings, voordat die uwe op die referaat van Totius afgekom het, het hy die volgende oor die ontstaan van apartheid in 'n artikel geskryf: sover vasgestel kon word, was die eerste verwysing na apartheid in die eerste boek van die bybel. Apartheid is nie 'n begrip wat net op mense van toepassing is nie, maar ook op diere en plante.

Voeg een reactie

Jouw naam:


Commentaar:
Code van afbeelding: